
	

March 2018 Plays and Clarifications 

Junior Olympic Pool Play Batting Order: 

As we get into the USA Softball Junior Olympic Fast Pitch Season the new rule regarding 
batting up to the whole roster has raised a few questions. We have tried to compile those 
questions and list them here. We hope this will answer your questions about the new rule; if not 
please let me know and we can address them on another month’s publication. 

• Q. If you do not bat everyone can anyone still be a Courtesy Runner for the Pitcher or 
Catcher? 

• The rule as amended and voted on by the USA Softball Council stated: “Any player may 
be used as a courtesy runner for the pitcher or catcher.” Based on this, any player on the 
roster may be used as a Courtesy Runner. However remember the rest of the Courtesy 
Runner rule would be in effect. Rule 8, Section 10 A-G with the exception to C as 
written.  

• Q. If you do not bat everyone can anyone still be a pinch runner for an injured player?  
• A. The amendment as written states “Any player can be used as a substitute, as a pinch 

runner for an injured player.” Based on this any player can be a pinch runner for an 
injured player. 

• Q. If you do not bat everyone or bat more than nine and lose a player due to ejection do 
you take an out or compress the batting order for that player?   

• Neither. The new JO Pool Play Batting Rule allows for you to drop down to eight players 
in the batting order regardless of how many players you start with. However the rest of 
the shorthanded rule applies. If you lose a player due to ejection and have no available 
substitutes, you can no longer play and the game would be a forfeit regardless of how 
many players are left in the batting order.   

• Q. Can an EP run for anyone in the line-up? 
• A. An EP can be a pinch runner for anyone. However our Re-entry Rule would still be in 

effect. The EP would be considered a substitute for the person they are running so the 
person who they run for and the EP running will have one more reentry. The EP is now 
tied to that person and can only pinch run for that person. Once they have used up their 
re-entry they still may bat and play defense but can no longer be a pinch runner.  
 

• Q. Can the EPs be listed anywhere in the batting order?  
• A. The amendment of item 17 on the New Rule proposals does not allow this. All EPs 

will be listed after the first 9 starters on defense. 



• Q. Can you compress the batting order when not batting all roster players due to an 
injury? 

• A. Yes, only if you bat more than nine and do not have any available substitutes 
At this time according to the amended rule proposal you can compress the line-up for an 
injured player. 

• Q. Can you compress the batting order when not batting all roster players due to an 
Ejection? 

• A. No. the 2018 Rule book is incorrect under Rule 4, Section 1D [2A Exception]. The 
only way a batting order can be compressed is if it is an injured player who cannot 
continue.  

• Q. What happens when a player runs for another player and are on base when it is their 
time to bat? 

• If a player is on base running and their time to bat comes up they will be removed from 
the base and take their turn at bat. An out will be recorded for the person for whom they 
are running.  

• Q. Do any rules change if a team selects to play with nine using a DP/FLEX or not using 
a DP/FLEX? 

• A. No, all regular USA Softball Championship Rules apply.  

 Plays and Clarifications 

Play: F7, Jones is replaced in the second inning by Johnson playing in the outfield as F7. In the 
third inning B6 Johnson gets a hit and Jones re-enters to run for Johnson. In the fifth inning the 
offense re-enters Johnson for Jones and the umpires do not allow it. Their reason is our rules 
states a player may only be replaced or substituted for once. Is this correct? 

Ruling: No, this is not a correct ruling. This is legal by our rule everyone can re-enter including 
substitutes. Rule 4, Section 5 states: Any player may be substituted for or replaced and re-
entered once, provided the players occupy their same batting position in the batting order. The 
intent is once you are replaced and leave the game a second time you are out of the game and 
can no longer participate. 
 
Play: B1 hits grounder to F1, who fields the ball and throws to F3 in time to retire B1. F3 is 
pulled off the bag after they made the catch and moves their glove forward extending their arm 
all the way out to balance themselves. Then, the ball comes out of the glove. Offensive team 
coach comes to base umpire and says F3 did not have control of the ball so B1 should be ruled 
safe.   
 
Ruling: Even if the ball comes loose on this play, if the umpire determines that F3 had control of 
the ball while on 1B then the Batter-Runner should be declared out. Rule 8, Section 2B. 
 
 
Play: In a USA Softball Junior Olympic Fast Pitch Pool Play game the One hour 20 minute time 
limit expired at the end of the 3rd inning. The teams start the one additional inning with a runner 
on 2B because the game is tied after the time limit. Correct? 
 
 



 
Ruling: This is incorrect. Our Tie-Breaker Rule, Rule 5, Section 11 states: When after the 
completion of seven innings of play (or time has expired in J.O. play), the score is tied, the 
following Tie-Breaker Rule will be played to determine a winning team. Our new time limit for 
Junior Olympic play is  One hour twenty minutes finish the inning and play one additional  
complete inning or half inning if the home team is ahead, Rule 5, Section 10. The time limit 
incudes the one additional inning and the Tie-Breaker would not come into effect until after the 
one additional inning after the required 1 hour 20 minutes.  
 
Obstruction / Interference:  
 
Attached are two Links to videos discussing the topic of obstruction called You Make the Call.    
 
 


